"Нито една повече", "Няма да търпим" - шествие от жени превзе София, иска равенство

То се провежда под засилено полицейско присъствие

08.03.2023 | 21:18 Редактор: Искра Ангелова

На 8 март - Деня на жената, стотици жени се събраха пред пилоните на НДК, за да изразят категорична позиция, че нежния пол заслужава уважение, но и освен това равнопоставеност, както и адекватно поведение от своята половинка.

Доротея Стефанова, организатор на шествието посочи, че то се провежда за седма поредна година и се провежда под надслов "Нито една повече".

"Искаме да насочим внимание към нарастващото насилие над жени, което беше пренебрегнато тази година, когато НС през януари реши да не приеме промените в Закона за защита от домашното насилие", посочи тя. Стефанова подчерта, че те ще настояват измененията в закона да бъдат приети от следващото Народно събрание. Тя допълни, че искат да насочат вниманието и към неравнопоставеността между мъжете и жените. По думите й проблемът е много взеобхватен.

Според нея тази година има повече участници в шествието спрямо миналата година.

Протестиращите скандират: "Няма да търпим и няма да мълчим", "Нито една повече" и държат плакати, на които пише "Нито една повече", "Жени.Живот.Свобода".

Мануела Попова, участник в шествието отбеляза, че се включва в шествието още от самото начало: "Празникът за много хора е и протест. То е едно напомняне, че все още много жени са с несправедливо отношение както на работа, така и в обществения живот и у дома."

"Искаме да покажем, че заслужаваме равенство и отношение. Искаме да покажем, че жените не са по-малко хора, заслужават уважение, жените не трябва да умират от ръцете на партньорите си", категорична бе тя, цитирана от БГНЕС.

Шествието тръгна от НДК и се насочи към Витошка и спря пред Съдебната палата, където стотици скандираха "Няма да търпим и няма да мълчим", както и "Не на насилието, всеки има права".

Шествието се провежда под засилено полицейско присъствие.

Снимка: БГНЕС