Решават съдбата на Паметника на съветската армия, защитници на монумента излизат на протест

Темата отдавна поляризира общественото мнение

08.03.2023 | 19:08 Редактор: Искра Ангелова

Утре Столичният общински съвет решава окончателно каква ще бъде съдбата на Паметника на съветската армия. Темата отдавна поляризира общественото мнение, а защитници на монумента се готвят за протест.

Комисията по култура в Столичния общински съвет вече даде "зелена светлина" за преместването на Паметника. Общинският съветник от "Демократична България" Иво Божков коментира пред Bulgaria ON AIR, че съдбата на паметника е решена още през 1993 година с решение на Столичния общински съвет и той трябва да бъде премахнат от центъра на София.

"Този паметник не е паметник, а е монумент на червената окупационна армия в България. Тази историческа справедливост най-после трябва да бъде върната", коментира той.

Според общинския съветник от "БСП за България" Николай Николов съдбата на паметника трябва да бъде решена след широко обществено обсъждане.

"В зала ще се караме, ще спорим, ще има протести. Не всеки мисли, че това е окупационната армия", категоричен бе той.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Така е
преди 1 година
Да, България е била част от нацисткия лагер.Много ясно, че сме били "окупирани". Трябваше да издигнем паметник на фюрера, за да подчертаем тогавашния ни " цивилизационен избор". Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Оле
преди 1 година
От моя прадядо поп се предава, че който краде от църква или унижава паметни места поема сериозна фамилна карма. Нека си припомним разрушителя на Мавзолея и какво се случи с него Сигнализирай за неуместен коментар