Зов за помощ: 19-годишната Зина се нуждае от лечение, за да може да ходи отново

След месеци рехабилитация, тя неподвижна от кръста надолу, лъч надежда се появява в Сърбия

08.03.2023 | 14:04 Редактор: Михаела Димитрова

Зов за помощ - младо момиче от Бяла Слатина е парализирано след тежка катастрофа. За да проходи отново, е нужна голяма сума пари за лечение със стволови клетки в чужбина.

19-годишната Зина Миленова е с диагноза долна параплегия. Парализирана е от кръста надолу. Юни месец миналата година момичето претърпява тежка катастрофа. В продължение на два месеца лежи в болница в тежко състояние. 

"От лекарите разбрах, че пети шиен прешлен е заменен с имплант. След месеци усилена рехабилитация още съм неподвижна от кръста надолу. Не съм забелязвала, че нещо в ежедневието, което е толкова ценно, едва след като го изгубим, наистина липсва", споделя Зина.

Преди катастрофата момичето описва живота си като по-щастлив. "Най-вече да се возя с колата, приятелите, семейството, дори котката. Много неща, които в момента ми е трудно да правя. Дори това да стоя с приятели пак ми е трудно", добавя тя.

Родителите на Зина искат да видят детето си отново на крака и усмихнато. Въпреки страшната прогноза на лекарите у нас, че момичето няма да може никога да проходи, в Сърбия докторите казват друго. 

"Преди фаталния ден нашето момиче беше много усмихнато и лъчезарно дете, но след катастрофата докторите не дадоха никаква надежда да проходи отново, защото е с долна параплегия. Започнахме да търсим лечение и попаднахме на такова със стволови клетки в Сърбия", обясни бащата на Зина - Милен Ивайлов.

В рамките на 120 дни е нужно да се извършат 3 терапии на обща стойност 18 хиляди евро. Сумата обаче е непосилна на семейството. Първата процедура е насрочена за 27 март. 

"Откакто разбрах за лечението със стволови клетки, за първи път изпитах някаква надежда", споделя Зина.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи на банковата сметка:

BG89UBBS80021042050450

Титуляр: Миглена Миткова Рачева

Повече вижте в репортажа на Анелия Георгиева.


1
6 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Дано се оправи детето. Помогни и Господи. Сигнализирай за неуместен коментар