Има ли връзка между ареста на Желев и нередностите, открити на "Тракия"?

Продължават проверките за некачествено пътно строителство

08.03.2023 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

След ареста на бизнесмена Велико Желев, продължават проверките за некачествено пътно строителство. Министърът на регионалното развитие Иван Шишков заяви пред Bulgaria ON AIR, че строителният бранш е попаднал в капана на авансовите плащания, а от строителната камара призоваха да не бъдат намесвани в политически битки.

Отговорност за некачественото строителство на пътища трябва да се търси от всички участници в процеса - възложители, изпълнители и надзорници. Основната вина обаче е при възложителите на обществените поръчки. Това заяви министърът на регионалното развитие арх. Шишков в "Денят ON AIR".

момента строителният бранш попадна в капана на авансите, защото те са получили 35% аванс, но в един момент ние не можем и не искаме да индексираме техните договори, те пък не искат да строят, защото цените са различни", поясни той.

Установените нарушения до този момент са значителни. Последната проверка е на Северната скоростна тангента в столицата.

"Имаме 2 ядки извадени, 30 сантиметра от асфалта липсват", допълни арх. Шишков.

За проблеми при пътищата сигнализират и пътни експерти.

"Нашите пътища не се строят качествено и при спазване на технологията, има занижен контрол и няма адекватно поддържане", каза председателят на УС на Научно-технически съюз по транспорта инж. Ясен Ишев.

"Като че ли в никой не се е трогнал от този проблем - дали някой краде от асфалт, друг пък не проектирал правилно, трети пък не поддържал пътя правилно... и какво от това? Единствената, която реагира, беше Европейската прокуратура", припомни експертът от Европейския център за транспортни политики Диана Русинова.

Вчера министърът на вътрешните работи пък направи връзка между арестувания собственик на "Хидрострой" Велико Желев и нередностите, открити в строителството на АМ "Тракия". Според адвокат Димитър Марковски обаче такава асоциация на този етап не може да се прави.

"Виждам, че се търси паралел, но самият факт, че прокуратурата не е повдигнала обвинение към господин Желев на този етап, означава, че няма такива данни", категоричен бе той, като допълни, че арестът на бизнесмена е бил прибързан.

Междувременно от Камарата на строителите излязоха с официално становище в което твърдят, че не приемат да ги въвличат в политически битки.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС