Какво се крие зад усмихнатите лица на стюардесите от "България еър"?

Дана Прихова, която е стюардеса от 15 години, разказва как е сбъднала своята детска мечта

08.03.2023 | 07:55 Редактор: Михаела Димитрова

Авиацията е нейна сбъдната детска мечта, а в небето се чувства свободна. 15 години Дана Прихова е стюардеса в Националния превозвач "България еър". Започва, когато е едва на 19 години. Макар да е дипломиран инженер, авиацията е онова нещо, което кара Дана да се усмихва.

"Още от дете израснах с любов към авиацията, тъй като баща ми беше борден инженер, беше летец. Впоследствие това се превърна в моя професия. Това е първата ми мечта, която сбъднах и до днес не съжалявам", разказва Дана пред "България сутрин".

Тя споделя, че професията ѝ на пръв поглед изглежда привлекателна и бляскава, но зад красивите лица на стюардесите, стои нещо съвсем различно.

"Понякога зад усмивката на една стюардеса може да се крие мъжеството от цяла армия, понякога нещата могат да излязат извън контрол и трябва да запазим личния си контрол, за да не го предадем на пътниците", разказва Прихова.

Именно ролята на стюардесата е да отговаря за безопасността. "Един самолет, независимо от своя пътнически капацитет, трябва да бъде евакуиран за не повече от 90 секунди, ролята на стюардесата тогава е една процедура по евакуация", коментира Дана.

Защото два еднакви полета няма. Дори екипажът и самолета да са едни и същи.

"Доста неприятно за нас като кабинен екипаж и често събитие е, когато нашите гости се почувстват зле. За щастие имаме оборудване на самолета - дефибрилатор, кислородни бутилки. Самите стюарди и стюардеси се обучават всяка година на лекарска помощ. Нашата функция е да оценим един медицински случай, за да видим дали може да ескалира или трябва да се кацне аварийно", допълва стюардесата.

На борда на самолета обаче има и приятни изненади.  "На един 8 март господин подари прекрасна орхидея на всяка една от нас", спомня си Дана.

Днес Дана води 4-кабинетен състав. Признава, че това, което я зарежда, е динамиката и красотата на света отвисоко. "Вече 15 години летя, но не спирам да се впечатлявам на тази перспектива, погледната от птичи поглед, защото тя е съвършено различна, извисена, горе винаги грее Слънце. Залезът, Луната изглеждат по различен начин, един различен свят", признава тя пред Bulgaria ON AIR.

Мечтае за свят, в който жените могат да избират и реализират мечтите си. 

"Един букет от качества, които всеки един от нас култивира. Дала съм ранни ставания, това не е взето, дадено е в името на някаква идея. Погледът на една стюардеса не може да е устремен само към небето. Длъжни сме да гледаме и към Земята, защото рано или късно кацаме и се връщаме в нашата родина и това ни носи радостта", каза още Дана.

Повече вижте в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Иван Ставрев.