Тече трескава подготовка за Трети март, малки и големи посетиха Шипка ден по-рано

Честванията налагат временна организация на движението през прохода

02.03.2023 | 19:12 Редактор: Ирена Бакърджиева

Последни приготовления преди тържествата за Трети март. Промяна в движението ще има на връх Шипка, където ще започнат тържествените чествания.

Ден преди честванията, под върха тече трескава подготовка. Въпреки гъстата мъгла - за първи път на паметника Шипка се качва и 5-годишната Стела. Родителите ѝ искат да научат Стела и малкия ѝ брат на 6 месеца на родолюбие.

"Заради националния празник. Като гледахме филмчета за Шипка, видях турците и исках да си направя малка разходка до Шипка, и да влезем в нея, за да я поразгледам", сподели Стела.

"Дойдохме заради детето. Тя е трета група и учат за Шипка, Левски, Ботев и има страхотно желание да дойде на Националния празник, и затова сме тук", разказа майка ѝ Десислава.

Първият камък на Паметника на свободата е положен през 1922 г., а откриването му е през лятото на 1934 г. Оттогава до днес хиляди свеждат глава пред героите, загинали за свободата на България. Паметникът буди възхищение и днес.

"Първото ми впечатление е, че е толкова голямо и толкова красиво тук от гледката долу", каза друго дете.

Очакванията са хиляди да се качат по пътя на опълченците. 

"Идваме, защото сме от старото поколение, което беше правилно възпитано. Каквото и да казват, родолюбието си е родолюбие и при хан Аспарух, и при Тодор Живков, дори и сега, въпреки че го мачкат отвсякъде", смята един от посетителите на паметника.

Утре, с поклонение и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на свободата, 145-ата годишнина ще бъде отбелязва на Шипка.

Въпреки че на Шипка няма сняг, времето е студено, има и гъста мъгла. Съветът към всички, които ще ще се преклонят пред Паметника на свободата, е да се облекат топло и да тръгнат навреме.

Честванията по случай Трети март и тази година налагат временна организация на движението през прохода "Шипка". От 20:00 часа влиза забраната за транзитно преминаване на автомобили, с изключение на автобусите от междуградските линии. Утре от 6 часа до 12:30 ч на обяд движението ще се извършва еднопосочно в посока към върха. Ще се пропускат хората, които ще участват в тържествата и всички граждани, които искат да бъдат част от тях. След 12:30 ч движението ще бъде еднопосочно в посока към гардовете.

В храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка в 9:30 ч ще се проведе тържествен молебен. От 11 часа започват тържествата на връх Шипка. Паметникът на свободата ще работи с удължено работно време. Експозицията ще може да се разглежда свободно. Ще се влиза до 19 часа след приключване на официалните тържества.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС