Коя е Ахинора и каква е връзката ѝ с мартеницата?

Ученици от Велико Търново разказват на чуждестранни туристи за местните обичаи и вярвания

01.03.2023 | 14:01 Редактор: Искра Ангелова

На 1 март по стародавна българска традиция си подаряваме мартеници - с наричане за здраве, късмет и благоденствие. А гимназисти от Велико Търново правиха мартеници в един от емблематичните музейни обекти в града - Сарафкината къща. Бъдещите екскурзоводи и аниматори изучават българските традиции и обичаи, за да ги представят пред света.

Единадесетокласници от Професионалната гимназия по туризъм организираха работилница за мартеници в етнографския музей Сарафкина къща, който представя бита и традициите на търновци от 19 век.

"Това е единственият етнографски музей във Велико Търново. Избрахме тази къща, защото тя представя изцяло бита на търновци. Искахме да зарадваме децата за Баба Марта и затова организирахме тази мартенска работилница", сподели Дарина Чолакова от 11 клас.

"Изключително важно е бъдещите екскурзоводи да познават традициите, тъй като чуждестранният турист се вълнува от нашите традиции, от бита на българина, от обичаи, ритуали и това е много добра възможност да направим добра реклама на България", коментира преподавателят Снежана Стефанова.

По време на практиката си учениците разказват на чуждестранните туристи за местните обичаи и вярвания, също и за вековната традиция на българската мартеница.

"Интересуват се пряко от традициите и бита на българите. 1 март е един пример за това - разказваме им интересни легенди от времето на хан Аспарух за мартениците", каза ученикът Милен Кирчев.

"Има няколко легенди. Едната гласи че, Ахинора - съпругата на хан Аспарух, е пратила лястовичка с усукан на крачето конец, но при дългото летене на лястовичката крачето се разранява и потича кръв, при което лястовичката пристига с червено конче. Посланието от Ахинора за хан Аспарух е за здраве, щастие, късмет", разказа Красияна Костадинова.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.