Полицаи от Русе станаха "посланици на доброто", спасили деца от горяща сграда

"Да застрашиш собствените си живот и здраве, за да спасиш чуждите - е висша форма на добро", смята Иван Демерджиев

28.02.2023 | 16:06 Редактор: Петя Кръстева
Полицаи от Русе станаха

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност Иван Демерджиев връчи наградата "Посланик на доброто" на полицаите от Второ районно полицейско управление в Русе – Мариела Андреева, Пламен Манчев, Станислав Димитров, Венелин Иванов, Калоян Колев, Стилиян Емануилов и Велин Велев.

Те пристигат първи на сигнал за пожар в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Любов" и макар че не разполагат със специална екипировка, започват евакуация на децата и младежите до пристигането на колегите си пожарникари. Част от полицаите са обгазени, но въпреки това всички остават на място, за да помагат. Благодарение на бързата им реакция и смела постъпка, огнената стихия нанася само материални щети и няма пострадали.

Министър Демерджиев беше категоричен, че всеки ден изпитва гордост от служителите на МВР.

"Ние сме хората, които са най-близо до всеки, който има нужда от помощ. Ние сме хората, които осигуряват спокойствие и сигурност - тези, които изпълняват призвание. Да застрашиш собствените си живот и здраве, за да спасиш чуждия - за мен е висша форма на добро. Поклон пред служителите на МВР", заяви той.

Държавната агенция за закрила на детето за четвърта поредна година връчва наградата "Посланик на годината". Призът се дава на личности, професионалисти и организации, помогнали на дете и/или на семейството му и променили житейска им съдба. 

Снимка: МВР