Инфлацията удари и мартениците, българинът предпочита ръчно направените

Търговци и майстори не могат да си позволят двоен скок в цените

26.02.2023 | 13:58 Редактор: Елеонора Танева

Инфлацията не подмина и мартениците. Производителите отчитат ръст в цената на традиционните украшения за първи март. 

Ася от януари е започнала да прави мартеници, като всяка отнема различно време в зависимост от начина на изработване. В семейството ѝ е традиция сами да плетат мартеници. За първа година ги и продава.

"Ако сиренето и месото се качиха 2-3 пъти, при мартениците това не може да стане, просто хората не биха купували, всеки при добро желание, може да си направи мартеница", каза Ася.

Дениз вече 9 година продава собствено произведени мартеници. Казва, че ако миналата година 10 бр. мартеници са стрували 1,50, в момента са 2 лв.

"Поскъпване има на материалите, но гледаме да задържаме цените горе-долу ниски, хората обичат по-традиционни, по-битови мартеници, което се отразява на цената, защото материалите са поскъпнали", каза производителят.

А когато купуват, хората се съобразяват както с цената, така и с това дали е българско производство.

"Заради инфлацията в момента всичко е по-скъпо, но смятам също, че това е някакъв начин всеки гражданин да подпомага производителите на традиционните мартеници", каза купуват от един от базарите.

Мартениците на пазара могат да достигнат до 40 лв. в зависимост от изработката.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Айшето от Сливен
преди 1 година
Благодарение на либерал демокрацията и инфлацията, ше си носим долните *** докато останат само на ластик.... Сигнализирай за неуместен коментар