БСП брани Паметника на съветската армия с общонационална подписка

"След ВСВ в България има над 130 паметника на загиналите руски воини, всички ли ще съборим?", попита Иван Таков

24.02.2023 | 20:37 Редактор: Елеонора Танева

Членовете на Националния съвет на БСП приеха предложението на лидера на столичните социалисти Иван Таков за общонационална подписка за запазване на Паметника на Съветската армия на мястото му в Княжеската градина в София. По този начин БСП се противопоставя категорично на поредната офанзива за демонтирането и преместването на монумента, подета този път от ГЕРБ.

"След Втората световна война на територията на България има издигнати над 130 паметника на загиналите руски воини и в чест на победата на Съветската армия. Това е израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки един войник, оставил костите си за Освобождението на България и Европа от фашизма. Всички ли ще ги съборят?", попита риторично Иван Таков.

Лидера на столичните социалисти добави, че "поругаването и събарянето на монументи, късата памет, изкривяването, подмяната и фалшифицирането на историята завършват винаги по един и същи начин. С изключително много жертви". Той изрази мнение, че  война с оръжие не може да бъде спряна, а мир не се постига с поругаване на паметта на жертвите във войните. 

"Ако разрушаването на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина ще спре войната в Украйна, нека да го разрушат. Големият проблем обаче не е този паметник. Огромната трагедия е, че никой не говори за мир. Единствената тема е войната", добави лидерът на БСП - София.


1
0 rate up comment rate down comment 1
Подмазвачество
преди 1 година
Има един, дето трябва да се бутне- на летците, бомбандирали София, но началниците няма да разрешат. Сигнализирай за неуместен коментар