Манолова: Казусът с броенето на бюлетините е по режисиран сценарий

Решението на Административния съд може да бъде обжалвано пред Върховния административен в 3-дневен срок

24.02.2023 | 19:01 Редактор: Петя Кръстева

Съдът отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за общо отчитане на бюлетините от машина и на хартия с мотив, че липсва законова разпоредба, която да позволява смесването на двата вида бюлетини.

Казусът предизвика бурни спорове и противоречиви мнения, доведе и до оставката на говорителя на ЦИК Цветозар Томов. Сега ЦИК трябва отново да определи как ще се попълват финалните протоколи с резултатите от вота.

Според магистратите разпечатването на машинен протокол не нарушава изборните правила и според действащите законови разпоредби следва отделно броене на двете бюлетини и отделно отчитане на резултата. 

До намесата на съда се стигна след като две коалиции - ПП-ДБ и "Левица" заведоха искове заради решението на ЦИК за общо броене на гласовете от парламентарните избори на 2 април. Мотивите им са, че това създава предпоставки вотът да бъде компрометиран. 

"Считаме, че това е незаконосъобразно решение, защото трябва да бъде отразен отделно резултатът от гласуването с хартия и отделно този от вота с машина", заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова. 

По думите на бившия председател на Народното събрание Никола Минчев са се появили "гласове, включително и от политически сили, след приемането на решението на ЦИК". 

От ГЕРБ призоваха Централната избирателна комисия да го преразгледа и се обявиха за отделно броене на хартиените и бюлетините от машинното гласуване.

"Не виждам никакъв проблем да има две колонки да се отчете това. Какво решение ще вземат е тяхна работа и аз не мога да им се намеся и партията не може да им се намеси. Обръщам се към ЦИК да преосмисли решението си", коментира лидерът на партията Бойко Борисов. 

Предварително режисиран сценарий в казусът с броенето на бюлетините видя лидерът на "Изправи се БГ" Мая Манолова.

Решението на Административния съд може да бъде обжалвано пред Върховния административен такъв с касационна жалба в тридневен срок, който тече от днес.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.