АПИ започва да връща пари от неправилно наложени глоби за винетки

На амнистия подлежат около 5 милиона лева

23.02.2023 | 07:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
АПИ започва да връща пари от неправилно наложени глоби за винетки

Пари от неправилно наложени глоби за липса на винетка започва да връща Агенция "Пътна инфраструктура", след като 48-ият парламент реши, че водачите на МПС не бива да плащат повече от 3 санкции годишно. Формулярите на заявленията за възстановяване на надплатени суми са качени сайта на Националното тол управление, съобщи АПИ.

Промените в Закона за пътищата се наложиха заради многото случаи, в които по различни причини водачите не са били наясно, че камерите на тол системата ги регистрират без валидни винетки. 

По данни АПИ от 2019 г. насам колите с над 3 платени глоби за година са повече от 22 000. Като на амнистия подлежат около 5 милиона лева по данни на агенцията.

Със същите промени, които бяха обнародвани през януари, шофьорите вече ще могат да коригират грешки във винетката, направени по невнимание, и ако са санкционирани, да си върнат сумите, пише "Фокус".

Заявлението за връщане на неправилно събрани глоби може да бъде изтеглено от www.bgtoll.bg, в раздел "За нас", секция "Заявления". Към него трябва да се приложат: копие от регистрационния талон на МПС-то; копие от документи, удостоверяващи извършено плащане на таксата; документи, доказващи основателността на искането за възстановяване на платената такса; удостоверение от обслужващата банка за банковата сметка и титуляр, посочени от заявителя; и пълномощно (в случай, че заявлението не се подава от собственикa или ползвател на ППС) с изрично посочване на банковата сметка, по която следва да се възстанови сумата.

Снимка: БГНЕС