Демерджиев: Няма граница в ЕС, през която да не проникват мигранти

Според вътрешния министър една от най-отговорните задачи е честният вот

22.02.2023 | 15:36 Редактор: Ирена Бакърджиева
Демерджиев: Няма граница в ЕС, през която да не проникват мигранти

МВР работи активно по проблема с нелегалната миграция. Това съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев преди началото на Националното съвещание на Вътрешното министерство.

Предвижда се и доставката на безпилотни летателни апарати по границата ни с Турция. Те ще са от полза за борбата с нелеталната миграция, но и за противодействието на корупцията. 

"Няма граница - външна на Европейския съюз, през която да не проникват мигранти. Нашата задача е да не допускаме тяхното преминаване през територията на страната на парад, както беше довчера. 110 километра от границата стоят необезпечени и днес имах среща с генералния директор на Дирекция "Миграция и вътрешна сигурност" в Европейската комисия. С нея обсъждахме как да бъдат обезпечени технически тези 110 километра. Комисията най-сетне разбира, че това е въпрос на солидарност и общ ангажимент към всички държави и ще помага. Отпуснати са вече 141 милиона евро в края на миналата година, които сега предстои да усвоим и технически да обезпечим тези участъци", обясни Демерджиев.

"Една от най-отговорните задачи, която стои пред нас, е честният вот, който ще доведе до реални резултати по отношение на избраните народни представители", каза още служебният вътрешен министър, съобщи БНР.

На съвещанието присъстват политическото и професионалното ръководство на МВР, директорите на главни дирекции, ОДМВР и СДВР, както и на административните структури в Министерството.

По време на съвещанието ще се обсъдят резултатите от дейността на МВР по превенция и противодействие на престъпността, състоянието на пътнотранспортния травматизъм през 2022 г., организацията на дейността на структурите на МВР в периода на подготовката и провеждането на избори за 49-ото Народно събрание.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR