"Да създадеш лекар е истинска мисия": 751 медици положиха Хипократова клетва

Президентът бе категоричен, че без качествено здравеопазване не можем да осъществим нито една национална цел

21.02.2023 | 19:14 Редактор: Михаела Димитрова

751 лекари от Медицинския факултет на МУ в София положиха Хипократова клетва. По традиция тържествената церемония се състоя в Зала 1 на НДК в присъствието на държавния глава Румен Радев.

Президентът беше категоричен, че без модерно и качествено здравеопазване не можем да осъществим нито една значима национална цел. "Да създадеш лекар е истинска мисия, а МУ в София е лидер", каза още Радев.

Жени, която е сред завършващите, ражда малката си дъщеря Ралица по време на държавните изпити в Медицинския факултет. Тя споделя, че ѝ е било много трудно, но мъжът и семейството ѝ са и помагали. "Има си доста трудни моменти, изпити, мъки, сълзи, но накрая се получава", признава младата жена.

293 от абсолвентите са от България, а 458 са чуждестранни студенти от 41 държави. 

"Вероятно за някои от вас тези шест години, а за някои и повече, обучението на е преминало съвсем гладко, но така е и в живота - неравностите възпитават духа ни", коментира деканът на Медицинския факултет към МУ проф. Димитър Голанов. 

Айлин Фейзулова и Жана Адиб Саад са двете абсолвентки, които завършват с пълно отличие. За високия си успех те получиха "Златен Хипократ" и парична награда.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


1
0 rate up comment rate down comment 0
ss
преди 1 година
Хайде дипломирайте се по бързо,че старите плъхове със заплати с по 5,6 000 лв,чакат новите будали да работят по спешните кабинети по 10 години на заплати с по 700 лв, а старите *** да правят пачките в държавните болници по 3 часа на ден и след това по частните кабинети на по 100лв на преглед. Комунизъм,сър. Сигнализирай за неуместен коментар