Техническа неизправност е вероятната причина за запалването на цистерната в Димитровградско

Продължава да изтича газ, заради което превозното средство се охлажда

21.02.2023 | 18:35 Редактор: Петя Кръстева

Цистерна с пропан-бутан се запали в село Горски извор. Заради инцидента евакуираха жители на димитровградското село. За щастие, няма пострадали хора.

Цистерната се запалва в движение, докато преминава през димитровградското село Горски извор. Сигнал за инцидента е подаден малко след 11:00 часа. На място веднага са изпратени четири екипа на противопожарната служба. Пристигайки, огнеборците виждат, че огънят е обхванал задната част на цистерната, превозваща газ пропан-бутан. 

"Вътре в цистерната има около тон и половина газ. В момента изтича, заради което я охлаждаме", поясни Пламен Петков от Областната дирекция на "Пожарна безопасност и защита на населението".

Техническа неизправност на цистерната е вероятната причина за пожара. Шофьорът се е опитал да изгаси пламъците, но не е успял. Именно той подава сигнала, след което е евакуиран. 

Заради инцидента всички хора в периметър от около 150 метра също се наложи да напуснат мястото. Спряно беше и електричеството.

"Казал съм им да седнат на кафета и да чакат обаждане от мен. Когато решат органите на реда и преценят, че всичко е обезопасено и се изтегли цистерната - тогава аз ще им звънна и ще се върнат по къщите", коментира кметът на селото Ангел Георгиев. 

Георги Янков е сред евакуираните. Неговия дом е в непосредствена близост до запалилата се цистерна.

"Можеше да стане беля. Ако вятърът духаше към вкъщи, можеше да се запали нещо, ама пак се размина без произшествие", заяви той. 

Благодарение на силния вятър, изтичащият газ се е разнесъл в противоположна на населеното място посока. Шест полицейски екипа регулираха движението в отцепения участък. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.