Търновски пожарникари след Турция: Стресира ни смазващото страдание на хората

Спасителите били подготвени и със специални уреди, които прихващат сърдечна дейност и глас

20.02.2023 | 13:46 Редактор: Ирена Бакърджиева

След опустошителното земетресение в Турция, седем спасители от пожарната във Велико Търново се завърнаха на родна земя. Те издирваха живи хора под отломките в град Бесни. Разказаха, че няма да забравят никога страданието, сълзите в очите на хората, но и несекващата надежда под отломките да бъде чуто туптящо сърце.

Седемте пожарникари от сектор "Специализирани оперативни дейности" във Велико Търново потеглили за Турция часове след разрушителното земетресение. Казват, че и за миг не са се поколебали да тръгнат за южната ни съседка. Гледката, която заварили при пристигането си в Бесни, била апокалиптична.

"Имахме само предположения, но мащаба на катастрофалната ситуация, на която отиваме, го получихме там, на място. Страданието на хората там е просто смазващо. Това беше, което ни стресира. Виждаше се отчаянието на хората, всеки искаше да му се окаже някакво съдействие, помощ да се потърсят негови близки", разказа командирът на екипа Минчо Минчев.

"Усещахме трусове, рискована операция беше продължителната акция по изваждането на жена, по която работихме с полския екип. Имаше разместване на една от плочите и се наложи временно да преустановим операцията и след като нещата се успокоиха, продължихме дейността", каза Калин Йорданов от сектор СОД.

За издирвателните операции спасителите от великотърновската пожарна били подготвени и със специални уреди, които прихващат сърдечна дейност, глас и дори почукване под развалините.

"Без нея ние почти не можем да свършим нищо. Lifegard, Geophone и съчетавахме с колегите поляци, които също имаха техника, имахме термокамери, които много помагат в тези случаи, защото човек може да не е в съзнание, но да има топлина човешкото тяло", коментира Николай Бонев от сектор СОД.

Един от най-трогателните моменти за пожарникарите от Търново е бил, когато след денонощия под руините успяват да открият и извадят живи хора. Казват, че никога няма да забравят сълзите в очите на близките, които с надежда очаквали спасяването на техните роднини.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.