Министър Христов: Непрозрачни процедури са довели до високата цена на газа

Сформирана е работна група , която има задачата да изготви програма за компенсации

19.02.2023 | 12:20 Редактор: Петя Кръстева
Министър Христов: Непрозрачни процедури са довели до високата цена на газа

По покана на министъра на енергетиката Росен Христов се проведе среща с представители на Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород. На нея бе обсъден основният проблем с високата цена на нагнетения договорен от предишните управляващи газ в хранилището Чирен.

"Непрозрачните процедури по закупуване на газ са довели до тази висока цена", поясни министърът. И двете страни бяха категорични, че тази цена е проблем както за държавното дружество "Булгаргаз", така и за частните компании.

"Изваждането на газа и пускането му на пазара води до увеличаване на цената за крайните потребители. Задържането му в Чирен също е проблем, защото по този начин остават блокирани стотици милиони оборотни средства и се нарушават редица законови изисквания за управлението на газохранилището", обясни Росен Христов. Той благодари, че към търсенето на решение са се присъединили и частният сектор, и синдикатите.

Всички участници в срещата определиха разговора като конструктивен, тъй като бяха набелязани конкретни мерки, които да бъдат предприети през следващите седмици. В тази връзка бе сформирана работна група под ръководството на Министерството на енергетиката, която има задачата да изготви програма за компенсации и да се търси одобрение от Европейската комисия. Целта е да се постигне стабилна и приемлива цена на газа за крайните потребители.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR