fallback

Компенсации за загубата на животни от разпространението на син език

От края на тази седмица ще стартира и допълнителна помощ специално за овцевъдите

15.09.2014 | 13:44 Автор: Ирина Георгиева

Следващата седмица започва изплащането на компенсациите за загубата на животните от разпространението на болестта "син език", съобщи министърът на земеделието и храните Васил Грудев. От края на тази седмица ще стартира и допълнителна помощ специално за овцевъдите.

Грудев обясни, че продължават преговорите с ЕК за закупуване на ваксини против "син език". Комисията ще поеме поне 50% от цената на медикаментите, а целта на земеделския министър е тази помощ да достигне до 75% от цената.

Съхранението и поставянето на ваксините обаче ще бъдат поети от нашата страна. Земеделският министър съобщи, че ще стартират и доплащанията в сектор "Животновъдство", вероятно от 16-ти октомври.

Днес Грудев присъства на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив, във Френската гимназия и Аграрния университет. Съвременният модел на обучение прави здрава връзката между образование и бизнес, и дава възможност младите хора да се изградят като добри специалисти още след завършване на средното си образование. Земеделието е сред основните приоритети на България, което прави подготовката на кадри в този сектор изключително важна за просперитета на цялостната икономика на нашата държава, пишат от пресцентъра на МЗХ.

fallback
Още от България
fallback