България ще може да съхранява газ в хранилището Ревитуса в Гърция

София и Атина ще проучат възможността за нов петролопровод от Александруполис до Бургас

16.02.2023 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

България ще може да съхранява газ в хранилището Ревитуса в Гърция, а София и Атина ще проучат възможността за нов петролопровод от Александруполис до Бургас. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина, където бяха подписани два меморандума за сътрудничество. 

Ще бъде проучена и възможността за изграждане на нов петролопровод Александруполис-Бургас. Радев е изразил благодарност към Мицотакис за солидарността за достъп до терминала за втечнен газ в Ревитуса и газопреносната мрежа на Гърция, след като бяха прекъснати доставките от Русия към България през април миналата година.

"Изграждането на петролопровод между Александруполис и Бургас ще осигури реална диверсификация и алтернативни доставки на нефт за най-голямата рафинерия на Балканите, както и за региона на Черно море. Подписаните енергийни споразумения са поредна крачка в задълбочаването на стратегическото партньорство между България и Гърция, основано на общи интереси, взаимно доверие и споделени европейски ценности", посочи Румен Радев.

Обща бе позицията, че България и Гърция са пример и имат ключова роля за утвърждаването на сигурността, стабилността и добросъседството в целия регион на Югоизточна Европа, а подписаните днес споразумения променят енергийната карта на Югоизточна Европа.

Снимка: Президентството