Бачийски: Санкции срещу Русия за ядрената енергетика може да се отразят на АЕЦ "Козлодуй"

Няма проблем с горивото за атомната централа

09.02.2023 | 15:07 Редактор: Елеонора Танева
Бачийски: Санкции срещу Русия за ядрената енергетика може да се отразят на АЕЦ

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски призова да се подхожда изключително внимателно към прилагането на евентуални европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика. Той посочи, че подобни санкции могат да се отразят както на процесите по издаване на лицензите за удължаване на работата на централата, която се планира да работи още 30 години, така и ще засегнат износа на отработено ядрено гориво.

"Едни санкции в това отношение могат да доведат до голямо затруднение за работата на АЕЦ "Козлодуй". Като регулатор ние внимателно следим този процес и коментираме с АЕЦ "Козлодуй" и какви възможности има за смекчаване на евентуални такива неща, които могат да се случат", заяви Бачийски, цитиран от БНР.

Той уточни, че проблем с горивото за АЕЦ "Козлодуй" няма - централата е обезпечена с руско гориво до 2027 година за 6-и блок, а за 5-и блок -  до април следващата. Ако междувременно алтернативното американско гориво не получи лиценз за 5-и блок, и двата блока могат да продължат да работят с наличното руско гориво.

Снимка: БГНЕС