С грижа за служителите: Офисите стават просторни, ергономични и с естествена светлина

"Мебелите трябва да съдържат 100% рециклируеми материали", подчерта Вилимир Добрев

06.02.2023 | 21:04 Редактор: Петя Кръстева

Ковид пандемията ни принуди да променим представите си за това как изглежда един офис.

По темата разговаряхме с ръководителя на отдел "Проекти" в Offisphera Вилимир Добрев  в рамките на събитието "Бъдещето: Дом и офис", което е специален проект на политематичната телевизия Bulgaria ON AIR. Целогодишната инициатива е съвкупност от експертни дискусии, които стартират през 2021 г. и събират представители на бизнес общността, експерти, професионалисти с мисия, за да представят глобалните промени и трансформациите в бизнеса, обществото и света.

Проектът насочва вниманието на обществото към успешни бизнес практики и възможностите за подобряване качеството на живот в сферата на имотите, образованието, кариерното развитие, предприемачеството.

"Пандемията ни накара да се замислим как живеем, как работим - да поглеждаме от различна перспектива на своите възможности. Ако до момента основният бизнес модел беше насочен към максимизиране на печалбите, то днес интересът на отговорните бизнес практики е насочен по-скоро към конкурентните предимства и социална ангажираност", подчерта Добрев. 

По думите му това има много предимства - сплотява колектива и предоставя свобода да творят свободно.

"Основният фокус на работодателите се премести върху физическото и емоционалното здраве на служителите. Средата трябва да е дала възможност да се генерират идеи - всичко да е ергономично, офис пространствата да са просторни, с достъп до естествена светлина и климатизация. Столовете трябва да се адаптират към телата на служителите, а бюрата да имат опция за работене прав или седнал", обясни събеседникът.

Според Добрев не по-малко важно е и психическото състояние на работещите, което може да се повлияе от различни шумове и смущения в офиса. "Много често се залага шумопоглъщане в различни панели, които не са само декор, но и функционират", коментира той. 

Представителят на Offisphera е на мнение, че "част от работните места ще бъдат заменени от изкуствен интелект".

"Трябва да се намери приложение на хората, които евентуално бъдат заменени - те вероятно ще трябва да са генератори на нови идеи. Вероятно ще провеждаме срещи и ще се виждаме през 3D аватари", изрази очакванията си той. 

Тенденциите за опазване на околната среда също станаха обект на дискусия. "Мебелите трябва да съдържат 100% рециклируеми материали. Това до голяма степен създава промени в цените, но насочеността е те да бъдат достижими до пазара. Създават се нови пространства, в които хората могат спокойно да комуникират", каза още Вилимир Добрев. 

Специалистът разкри и как би трябвало да изглежда един офис от бъдещето: Високите технологии категорично ще бъдат в офисите. Ще ги допълват осветлението и климатизацията. Всичко ще бъде с една зелена насоченост.

Гледайте целия разговор във видеото.