Изпращаме в Турция спасителни екипи със самолети "Спартан"

Командироват спасители от "Пожарна безопасност и защита на населението" и Столичната община

06.02.2023 | 10:09 Редактор: Елеонора Танева
Изпращаме в Турция спасителни екипи със самолети

Два самолета "Спартан" ще излетят за Турция, за да превозят аварийно-спасителни екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" и Столичната община, съобщават от Министерството на отбраната. Самолетите ще излетят от авиобаза "Враждебна".

Наши екипи ще помогнат на турските власти за справяне с последствията от силните земетресения, които удариха централната част на страната.

Модул от 58 служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението” се подготвя да замине за Турция. Те ще окажат помощ на турските си колеги за справяне с последиците от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване, съобщиха от МВР.

Самолетите "Спартан" ще кацнат в района на Адана. Екипажите ще летят при лоши метеорологични условия - ниска видимост, активна облачност с гръмотевична дейност, уточниха от МО. Подготвени са два екипажа, които ще излетят, с по един резервен на борда. След завръщането им, има готовност за изпращане на трети "Спартан".

Към момента няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение от 7,8 по Рихтер в Югоизточна Турция, съобщиха от МВнР.

Българските дипломатически представителства в Турция са осъществили координация с местните власти, подържа се контакт и с представители на местната изселническа общност.

Снимка: Министерство на отбраната