Спешна помощ само през деня: В какъв абсурд живеят хората в Сърница

Медиците са на разположение само от 8 до 20 часа

01.02.2023 | 14:09 Редактор: Искра Ангелова

В продължение на години в родопската община Сърница спешният център работи само през деня. Медиците в Сърница са на разположение само от 8 до 20 часа. Това е времето, в което местните и гостите в десетките туристически обекти около язовир Доспат могат да си позволят да ползват медицинска помощ.

И се надяват никой да няма нужда от линейка през нощта, защото такава може да дойде чак от Велинград, което при добри условия би отнело повече от час.

"Справяме се лошо, сега през зимния период още по-лошо, защото и пътят не се чисти както трябва и без "Пътна помощ" ни идва трудно", сподели жителка на Сърница.

Тя допълни, че ако им се наложи да ползват услугите на Спешна помощ през нощта, трябва да разчитат на собствената си кола.

Абсурдната ситуация е от 2015 година, когато центърът е създаден като филиал на Спешната помощ във Велинград. Първоначално само за през деня, като за година е трябвало да премине към 24-часов режим на работа. Това обаче не става, въпреки вложените средства от общината, оборудването му и осигуряването на линейки.

Има и готов екип, но няма решение от Министерството на здравеопазването.

"В момента сме подбрали екип от младежи, които току-що са завършили и специализират хирургия, готови са да работят и да се върнат в родните си места на територията на община Сърница. Те обаче искат филиалът да е 24 часа", поясни кметът на община Сърница - Неби Безов.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.