Гешев в САЩ: В България има засилен интензитет на зловредно руско влияние

От съществено значение за моята страна е да подобрим сътрудничеството си, заяви главният прокурор

01.02.2023 | 09:34 Редактор: Тодор Петров
Гешев в САЩ: В България има засилен интензитет на зловредно руско влияние

Главният прокурор Иван Гешев участва в международна дискусия, посветена на последиците от руската агресия в Украйна, която се проведе в Конгреса на САЩ във Вашингтон. Форумът се организира от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. 

Участие в дискусията взе и конгресменът Джо Уилсън, основател на Групата за приятелство с България в Конгреса, както и още действащи и бивши членове на Камарата на представителите. В рамките на форума бяха обсъдени и рисковете от засилващата се роля на Китай в Европа, съобщиха от прокуратурата. 

Иван Гешев запозна американските конгресмени и техните гости от Югоизточна Европа с активната роля на българската прокуратура по противодействие на руските разузнавателни служби на територията на  България и на Балканите. Гешев припомни серията от разследвания, проведени от българската прокуратура, които са довели до принудителното отзоваване от страната на повече от десет служители на руските специални служби, ползвали се с дипломатически имунитет. 

Българският главен прокурор подчерта, че наред с класическата форма на разузнавателна дейност, каквато е шпионажът, в последните години се идентифицират и други средства на зловредно влияние – политическа корупция, хибридни атаки, включително чрез употребата на медии и разпространяването на фалшиви новини, кибератаки, пример за което бяха действията отпреди три месеца на руската хакерска група KillNet, както и зачестилите опити за заобикаляне на санкции, наложени спрямо руската банкова система чрез трансфер на криптовалути. 

Иван Гешев посочи, че в последните години у нас се забелязва известно отстъпление в противодействието на зловредното руско влияние. В тази връзка главният прокурор се обърна към членовете на американския конгрес и представителите на евроатлантическите страни от Балканите, като ги призова за съвместни действия по гарантиране на сигурността в региона на Балканите. 

"За съжаление, с началото на руската военна агресия срещу Украйна и с оглед на това, че България чисто географски се намира в близост до зоната на конфликта, забелязваме един засилен интензитет на зловредно влияние. От съществено значение за моята страна е да подобрим сътрудничеството си както на национално ниво, така и между съответните институции в партньорските страни", заяви Гешев.  

Снимка: ПРБ