Трифоновден е! Лозарите зарязват, на трапезата трябва да има определена храна

На много места в страната избират "цар на лозята"

01.02.2023 | 07:27 Редактор: Елеонора Танева
Трифоновден е! Лозарите зарязват, на трапезата трябва да има определена храна

На 1 февруари Българската православна църква отбелязва паметта на Свети Трифон. Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци — 1 февруари (Трифоновден), 2 февруари (Сретение Господне) и 3 февруари (Свети Симеон).

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса.

Дъщерята на римския император Гордиан била тежко болна. Непрестанно повтаряла едно и също: "Никой не може да ме излекува, освен Трифон." Св. Трифон тогава бил 17-годишен. Довели го в Рим. И понеже Бог тъкмо чрез него дал изцеление на Гордиана от тая болест, истинността на обясненията му, че живият и истинският Бог, в когото вярват християните, е излекувал девойката, била очевидна за всички. Мнозина повярвали и се кръстили.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Народният празник Трифон Зарезан се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. В България е запазено и отбелязването на празника Трифон Зарезан на 14 февруари.

Според обичаите на празничната трапеза трябва да има празнична пита, кокошка, булгур или ориз и бъклици с вино. С бъклиците и храната, сложена в торби се отива на лозето, където мъжете се прекръстват и с помощта на специални лозарски ножици наречени косери се подрязва лозето, а с виното, което са донесли се полива лозето.

Този ритуал е известен още като "зарязване" и от там празникът е познат и като Трифон Зарезан. На този ден се избира и цар на лозята, който бива окичен с венец от лозови клонки. Празникът преминава с много музика, пиене на вино и ядене на домашно приготвени гозби.

Имен ден празнуват Трифон, Трифона.