Асен Меджидиев не прие оставката на директора на УМБАЛ "Свети Иван Рилски"

Днес медиците от болницата излязоха на протест в защита на д-р Дечо Дечев

30.01.2023 | 12:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Асен Меджидиев не прие оставката на директора на УМБАЛ

"Днес в телефонен разговор, получих уверението на министъра на здравеопазването д-р Меджидиев, че няма да приеме подадената от мен молба за напускане". Това съобщи в прессъобщение до медиите д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Иван Рилски".

Министър Меджедиев е поел ангажимент пред него да се обсъдят и решат всички поставени въпроси, относно развитието на болницата. Това се очаква да стане по-късно през деня, на среща между двамата.

По-късно новината беше потвърдена и от Министерството на здравеопазването.

Изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" остава на поста си и ще продължава да ръководи лечебното заведение. Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев не е приел подадената от д-р Дечо Дечев оставка и подкрепя настоящото ръководство на болницата. В разговор между двамата са обсъдени наболели въпроси. Предстоят срещи между ръководството на болницата и Министерството на здравеопазването, на които ще бъдат обсъдени причините за проблемите, възможностите за тяхното разрешаване и бъдещото развитие на лечебното заведение, уточняват от МЗ.

Тази сутрин медиците от УМБАЛ "Свети Иван Рилски" излязоха на протест в защита на изпълнителния директор на болницата д-р Дечо Дечев. Пред служителите на болницата и в присъствието на медиите д-р Дечев посочи, че няма политически натиск върху него "натискът е по-скоро заради лични интереси на хора, които не са на ниво министър. Болницата е една от болниците за пример в този сектор, нормално е да има персонални апетити към нея".

По думите му някой иска да бъде управител на болница, която е с минимални проблеми спрямо другите болници. Доктор Дечев посочи, че болницата е приключила миналата година с четири милиона печалба и припомни, че след вливането на Белодробната болница в "Св. Иван Рилски" не са получили никакви средства за капиталови разходи.

Снимка: БГНЕС