fallback

ЕК дава България на Съда на ЕС за нарушения на европейското законодателство

Страната ни не е транспонирала правилата на ЕС

26.01.2023 | 17:03 Автор: Вяра Димова

Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз за нарушения на европейското законодателство по два казуса - за производство на енергия от възобновяемите източници и разпространението на инвазивни видове.

Единият иск е за това, че страната ни не е транспонирала правилата на ЕС за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници. В тях се поставя задължителна на европейско ниво цел за 2030 г. най-малко 32% от енергията да се произвежда от ВЕИ. 

След като България не спази крайния срок за транспониране, Комисията реши да предяви иск за финансови санкции. 

Другият иск е за това, че не сме изпълнили различни разпоредби на регламента за предотвратяването и управлението на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове. Става дума за растения и животни, които се въвеждат случайно или умишлено в естествена среда, в която обикновено не се срещат. 

Комисията започна и две наказателни производства срещу България за установяване на нарушения. Едното е за схемата за компенсация за гориво, която води до по-ниска цена само за собствениците на превозни средства, регистрирани у нас. Тази мярка, според Комисията, е силно дискриминационна и непропорционална, съобщава БНР.

България неправилно прилага и регламента на ЕС за справянето с разпространението на терористично съдържание онлайн, смята още Комисията. Страната ни все още не е приела в националното си законодателство всички мерки, както са посочени в регламента.

И още - Комисията настоява България да изпълнява своите задължения за намаляване на няколко замърсителя на въздуха, както и да приведе част от националните си разпоредби в съответствие с директивата за командироването на работници. Става дума за въпроси, свързани с борбата с измамите и заобикалянето на правилата, достъпа до информация и административното сътрудничество между страните от ЕС. 

Снимка: Bloomberg.com

fallback
Още от България
fallback