ЕК дава България на Съда на ЕС за нарушения на европейското законодателство

Страната ни не е транспонирала правилата на ЕС

26.01.2023 | 17:03 Редактор: Вяра Димова
ЕК дава България на Съда на ЕС за нарушения на европейското законодателство

Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз за нарушения на европейското законодателство по два казуса - за производство на енергия от възобновяемите източници и разпространението на инвазивни видове.

Единият иск е за това, че страната ни не е транспонирала правилата на ЕС за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници. В тях се поставя задължителна на европейско ниво цел за 2030 г. най-малко 32% от енергията да се произвежда от ВЕИ. 

След като България не спази крайния срок за транспониране, Комисията реши да предяви иск за финансови санкции

Другият иск е за това, че не сме изпълнили различни разпоредби на регламента за предотвратяването и управлението на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове. Става дума за растения и животни, които се въвеждат случайно или умишлено в естествена среда, в която обикновено не се срещат. 

Комисията започна и две наказателни производства срещу България за установяване на нарушения. Едното е за схемата за компенсация за гориво, която води до по-ниска цена само за собствениците на превозни средства, регистрирани у нас. Тази мярка, според Комисията, е силно дискриминационна и непропорционална, съобщава БНР.

България неправилно прилага и регламента на ЕС за справянето с разпространението на терористично съдържание онлайн, смята още Комисията. Страната ни все още не е приела в националното си законодателство всички мерки, както са посочени в регламента.

И още - Комисията настоява България да изпълнява своите задължения за намаляване на няколко замърсителя на въздуха, както и да приведе част от националните си разпоредби в съответствие с директивата за командироването на работници. Става дума за въпроси, свързани с борбата с измамите и заобикалянето на правилата, достъпа до информация и административното сътрудничество между страните от ЕС. 

Снимка: Bloomberg.com