fallback

Радев наложи частично вето на Закона за енергетиката

Депутатите имат седмица време да го преразгледат

25.01.2023 | 11:40 Автор: Вяра Димова

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.

Радев оспорва не целия закон, а само една разпоредба. Той връща за повторно обсъждане само параграф 24 от Закона за енергетиката с мотива, че той противоречи на норми на ЕС.

Става въпрос за вече приети от България регламенти през 2017 г.

"Споделям стремежа за промени на действащата нормативна уредба в областта на енергетиката, които трябва да насърчат конкуренцията и да гарантират доставките на електроенергия на най-конкурентни цени. Уредбата следва да бъде в съответствие с изискванията на правото на Европейския съюз в областта на енергетиката и да осигури нови възможности за стопанска инициатива. Стига се до отклонение от общоевропейската уредба, като се възпрепятстват нейните социално-икономически ползи в България. С разпоредбата се предвижда до края на 2023 г. финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час.

Депутатите имат само една седмица време да преразгледат закона и да го приемат повторно или да отхвърлят ветото на президента. На 3 февруари Румен Радев разпуска парламента.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback