Изостряне на отношенията между България и РСМ, "Възраждане" планира посещение

БСП отново напомниха позицията си против вдигането на ветото за преговорите за членство на съседката ни

24.01.2023 | 18:42 Редактор: Искра Ангелова

Отношенията между България и Република Северна Македония се изострят, след като македонският президент призова български евродепутат и български политици да не бъдат пускани в страната. Темата намери място и в нашия парламент.

"Ще предложа на парламента да се забрани влизането на територията на Република Северна Македония на български евродепутат и на няколко други граждани заради действия, които са извършили преди и продължават и сега против нашата държава", заяви президентът на Р Северна Македония Стево Пендаровски.

Името на въпросния евродепутат не се съобщава, но се знае, че той е планирал посещение в Скопие, заедно с други българи на 4 февруари, когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев.

Делегацията била подкрепена логистично и финансово от структури, свързани с руските служби, твърди Пендаровски. От ВМРО коментираха евентуалното предположение, че става дума за Ангел Джамбазки като скандално, недопустимо и неприемливо.

"Това е поредният цинизъм от страна на западната ни съседка, който само доказва, че приказките за добросъседски отношения са пълни лъжи. Ние от ВМРО отново напомняме историческата истина. А именно, че Македония е била и ще бъде българска. Държавата Северна Македония е друго нещо. И това е пределно ясно за всички", се казва в позицията на ВМРО.

Посещение на 4 февруари е планирал и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Но той не се припозна в думите от Скопие.

"Винаги, когато сме имали време, сме ходили. Ние сме съюзници с Македония в НАТО", подчерта Костадинов.

Според него жестокият побой над секретаря на българската организация Цар Борис III в Охрид - Християн Пендиков, е в резултат на политически подбуди.

БСП отново напомниха позицията си против вдигането на ветото за преговорите за членство на съседката ни. И призоваха властите в страната да се въздържат от подобни изявления за обявяване на българи за персона нон грата. 

"Смятаме този подход за неприемлив. Очакваме да разберем какви ще са следващите стъпки", коментира заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС