Гордост: 53-ма българи поставиха световен рекорд, изкачвайки заедно най-високия връх в Африка

Преходът продължава около 7 дни

23.01.2023 | 19:03 Редактор: Искра Ангелова

Петдесет и трима българи поставиха общ световен рекорд. Групата успя да изкачи най-високия връх в Африка - в планината Килиманджаро, висок 5895 м. Сега предстои сънародниците ни да се прибират, а рекордът да бъде признат официално.

Всеки континент си има своя първенец. Въпреки че Ухуру не е сред най-популярните, се оказва трудно да го изкачиш. 53-ма българи обаче успяват да направят това заедно, което се превръща в рекорд. Идеята се ражда спонтанно.

"Направихме една бърза проверка в интернет и видяхме, че най-голямата група е 26 човека", сподели управителят на Adventure Team Bulgaria Преслав Конов.

До изкачването на Ухуру на 21 януари сутринта обаче се стига след месеци организация. 180 местни помагат на българската група да стигне до върха. 

"Костваше много усилия, много саможертви, потискане на егото между различните участници, много концентрация", допълни той.

По време на експедицията всички са като един. Споделят заедно храната си, почивката, но и вълнуващия спомен. Атаката на върха започват малко след 1 в полунощ, за да могат да посрещнат първите слънчеви лъчи от най-високо. 

"Преходът продължи около 7 дни. Най-важното беше да се климатизираме добре, тъй като височината е близо 6000 метра. Беше изключително трудно. Много усилия вложихме. Температурите по време на атаката бяха минус 15 - минус 20 градуса", коментира Нино Аврейски.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.


1
4 rate up comment rate down comment 1
Ива
преди 1 година
Върхът е изкачен от Атанас Скатов още по време на проекта му "seven summits" и е редно това да се знае и да се спомене. Сигнализирай за неуместен коментар