Гешев: Ако бях недосегаем, нямаше да съм давал обяснения по сигнали над 30 пъти

"Депутати искат да овладеят съдебната власт за политически дивиденти", смята главният прокурор

19.01.2023 | 12:22 Редактор: Петя Кръстева
Гешев: Ако бях недосегаем, нямаше да съм давал обяснения по сигнали над 30 пъти

"По-директният контакт между прокуратурата и местната власт по места е важен, защото скъсява пътя между проблемите на гражданите и решението им. Без него и за двете страни ще е по-трудно", заяви главният прокурор Иван Гешев при разговор с граждани и представители на местната власт вТърговище. 

Пред събралите се граждани в сградата на общината на главният прокурор  изтъкна, че проблемите на хората в отделните райони са общи с тези на магистратите. "Прокуратурата не може да реши абсолютно всички проблеми. Много от тях могат да бъдат решени само ако бъдат заявени навреме", смята той.

На срещата гражданите поставиха пред главния прокурор редица въпроси, които по думите им са останали нерешени от съдебната система.

"Ние не сме безгрешни, но борбата с престъпността зависи от работата на различни органи. МВР разкрива престъпления, прокурорът ръководи разследването, следователят или разследващият полицай разследва, а съдът осъжда, законодателят пък прави законите. Те може да са качествени, може и да са некачествени", отбеляза главният прокурор.

Иван Гешев бе попитан: "Как си обяснявате преекспонирането в последно време на въпроса за недосегаемостта на главния прокурор?". Той отговори, че  темата от години се ползва за политически цели.

"Тези, които експлоатират политически тази теза, явно не са запознати със собствената си реформа от 2016 г. Ако някога българският главен прокурор е бил недосегаем, това е било през 90-те години. След тези промени, които се случиха в последните 20 години, включително и с промени в Конституцията, ситуацията е коренно различна. Ако бях недосегаем, нямаше да съм давал обяснения над 30 пъти в различни институции като ДАНС, КПКОНПИ и прокуратура по всякакви сигнали", добави той.

Според него "не е реформа да махнеш главния прокурор, а да видиш кое не е правилно и да го промениш - другото е някаква лична вендета"

Главният прокурор посочи, че резултатите от атаките срещу съдебната власт и в частност срещу прокуратурата вече са налице.

"Стотици телефонни измами всеки месец, организирана престъпност като от 98-а година. Моето обяснение за тези атаки е, че някои политици, които казват, че искат съдебната власт да е независима, всъщност искат да я овладеят за постигането на някакви политически дивиденти. Докато аз съм главен прокурор, няма да допусна това", обобщи той. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR