И Пловдив обяви грипна епидемия, новите мерки влизат в сила от 19 януари

Временно се преустановяват посещенията в болниците

17.01.2023 | 17:00 Редактор: Петя Кръстева
И Пловдив обяви грипна епидемия, новите мерки влизат в сила от 19 януари

Във връзка с повишаването на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на област Пловдив е обявена грипна епидемия. Временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 19 до 30 януари.

Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са: Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари). Считано от 18 януари епидемичната обстановка в област Бургас отпада.

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. Временно се спират и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. 

За съответния период на обявена грипна епидемия учебният процес се преустановява в областите Ловеч, Пазарджик, Стара Загора и Шумен.

От МЗ напомнят, че препоръчително да носите защитна маска за лице, да миете по-често ръцете си и да спазвате дистанция.

Снимка: Pixabay