Протестиращи затвориха пътя за "Дунав мост 2", не искат фотоволтаична централа в язовир "Огоста"

Инсталацията ще заеме около половината от площта на водоема, което може да застраши природата

14.01.2023 | 13:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Протестиращи затвориха международния път за "Дунав мост 2" край Монтана заради намерение за изграждане на фотоволтаична централа във водите на язовир "Огоста". Те бяха подкрепени и от риболовци от Велико Търново. По първоначална информация инсталацията ще заеме около половината от площта на водоема, което според недоволните ще застраши природата.

Годишно язовир "Огоста" е посещаван от над 10 000 души, които са любители на риболова и водните спортове. Сега жителите на Монтана и рибарите в региона са притеснени, че там ще бъде изградена плаваща фотоволтаична централа. Според тях проектът на германския инвеститор не е прозрачен. 

"Чух изказвания от министерството, че язовирът е отровен или опасен, а ние от години ядем риба и се къпем в него. Ние смятаме, че трябва да бъде разгледан екологичният аспект. До рибите, птиците и хората", каза Валери Спасов от сдружение "Рибар"

Ако бъде изградена фотоволтаичната централа, частната компания се ангажира да поеме финансирането на ремонтните дейности на язовирната стена, която от години има нужда от спешен ремонт. Според протестиращите обаче ремонтът трябва да бъде поет от държавата. 

"Обект със стратегическо значение за държавата и то не само за региона да се даде на частен инвеститор, който да ремонтира язовирната стена. Смешно е, че държавата няма 10-15 млн. нужни, за да може да се ремонтира тази стена", коментира председател на Ловно-рибарско дружество в Монтана Спасимир Спасов.

От Министерството на икономиката заявиха, че язовир "Огоста" ще остане държавен и единственият въпрос е дали ще се позволи изграждането на плаващи фотоволтаици. 

Позиция на икономиката е следната: "Няма и няма да бъде разглеждана хипотеза евентуалната инвестиция да спре свободния достъп до язовира или да навреди на развиваните на него стопански дейности, в това число действащите рибовъдни стопанства. Ако някой твърди друго, очевидно подклажда страховете на хората, най-вероятно заради свой частен или политически интерес".

Протестиращите са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, ще организират протести в цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Прави са хората. Не искат някой да печели за сметка на тяхното здраве. Сигнализирай за неуместен коментар