Кирил Петков: Не вярвам Радев да даде мандата на "Демократична България"

От ГЕРБ поискаха експертно правителство с ясни приоритети

11.01.2023 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Въпреки че все още не е ясно кога и на кого ще бъде връчен третият мандат за съставяне на правителство, продължава чертаенето на сценарии за евентуален редовен кабинет. Най-вероятните носители на третия мандат са "Демократична България", БСП и "Български възход".

От ДБ предлагат технически кабинет, който да работи около една година, за да се реализират основните приоритети на страната.

"Третият мандат е авариен и трябва да го отличим от нормалния политически кабинет, който почива на съгласие и взаимно приемане на мнозинство. Технически кабинет означава кабинет с ясно дефинирана задача за определен срок", отбеляза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Даниел Митов от ГЕРБ поиска експертно правителство с ясни приоритети, което е равно отдалечено от всички партии.

"Продължаваме промяната" подкрепя ДБ в политиките и ценностите, те са общи. Много бих се учудил, ако президентът даде мандата на "Демократична България", заяви лидерът на партията Кирил Петков.

Стефан Янев от "Български възход" посочи, че ще направят възможното да намерят съгласие по темите, които се очертават, за да има редовно правителство с перспектива.

"Ключът не е в една или две партии, а всички да намерим тона на помирение и съгласие по определени теми", настоя той.

"При когото и да отиде третият мандат, ще свикаме Националния съвет и ще решим. Имаме план, който първо ще обсъдим в колективния ни орган", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Появи се непотвърдена информация, че президентът Румен Радев ще връчи третия мандат в понеделник.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR