От бомбите в Украйна до върховете в спорта: Софийско училище прие най-много украински деца

12-годишният Ваня е едно от 40-те деца

10.01.2023 | 19:20 Редактор: Вяра Димова

От бомбите в Украйна, през мечтите за големия спорт, до училище в столичния квартал "Свобода". 153-то е училището в София, което е приело най-много украински деца - около 40. Всички те са дошли с надежди да покорят върхове в спорта.

12-годишният Ваня напуска родния си Чернигов с майка си. Северният украински град попада под руски обстрел от първите часове на войната. Там той оставя разрушена от бомбардировките къща, както и футболния си екип. Мечтата му е да стане футболист, но в бързането да избягат нямало как да вземе дори топката си. Сега в София гради мечтите си наново. 

"Аз съм в България от март. Уча български цяло лято. Тренирам футбол от шест години", каза Ваня.

Приятелите на Ваня са сред 40-те украински деца, които учат в спортното училище в София. Наред с мечтите да станат големи спортисти, те искат и да променят света.  Пример им дава и двукратният републикански шампион по тенис с руски корени Васко Младенов - войната го завари в хотел в Киев. 

"Мисля, че това може да стане катализатор за успех. Такава една адаптация може да ги направи по-силни като характер, хора и спортисти. Опустошение, масова паника около мен. Никой не знаеше какво да прави, супермаркетите бяха с по 500-600 човека опашка", коментира Васко.

12-годишният Виктор учи в клас с пет от украинските деца. Споделя, че понякога те са обект на подигравки. И се налага да се намесва. 

"Колкото можем се опитваме да им помогнем. Казвам им, че са украинци, трудно им е да не ги притесняват", допълни Виктор Томов.

Ваня иска да се върне в родната си къща, която в момента баща му и дядо му възстановяват. За същото мечтаят и приятелите му. 

Вижте повече в репортажа Виолета Русенова.


2
0 rate up comment rate down comment 0
ХЕГЕМОН
преди 1 година
КАТОЛИЧЕСКИТЕ ЦЪРКВИ ДА СЕ ПАЛЯТ! ПОПОВЕТЕ ДА СЕ ПРЕБИВАТ ОТ БОЙ! ДА СЕ ЛИСКАТ С ВРЯЩА ВОДА В ОЧИТЕ! ЗА ВСЕКИ ОСЛЕПЕН ГАД, НАГРАДА ОТ МЕН! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
ХЕГЕМОН
преди 1 година
ИСКАМ ГЛАВАТА НА ПАПАТА! ОБЯВЯВАМ НАГРАДА ЗА ПРИНОСИТЕЛЯ! Сигнализирай за неуместен коментар