Пътници в запалилия се локомотив край Мездра: Паника, нямаше кой да ни каже какво става

Възможно е огънят да е тръгнал от машинното помещение, предполага разследващият инспектор.

06.01.2023 | 19:17 Редактор: Вяра Димова

Запали се локомотив край Мездра. Това е втори инцидент с влак в рамките само на седмица. Във влаковата композиция, пътуваща по направление Варна - София, са пътували около 50 души. Всички са били изведени безопасно.

Часът е малко преди 11 ч. преди обяд. Бързият влак Варна-София се движи по разписание, но в междуградието Мездра Юг и Черепиш възниква пожар в локомотива и влакът внезапно спира на спирка Крета. Пътниците са в неведение за случващото, но усещат задушлива миризма на пушек.

"Ние бяхме в първия вагон и усетихме пушек, и после тръгнаха пламъци. Хората се паникьосаха, ние излязохме последни", каза Цветелина Николова.

"Служителите идваха за пожарогасителя, но нямаше кой да ни каже да слизаме ли, какво става", коментира Цветанка Георгиева.

От локомотива обаче тръгват и пламъци.

За щастие, няма пострадали, всички пътници са излезли от влака и останали да чакат на перона в Крета. Локомотивната бригада не успява да овладее ситуацията и сигнализирала на 112. Огънят е потушен след бързата намеса на пожарникарите от службата в Мездра.

В машинното помещение обаче температурата се повишава и  когато локомотивът потегля към гарата в Мездра, отново пламва огън.

"Точно пред гара Мездра Юг отново възниква пожарът и пожарната отново е извикана, и са започнали повторно гасене на локомотива", заяви д-р инж. Бойчо Скробански - р-л на звено за разследване на произшествия в железопътния транспорт.

Възможно е огънят да е тръгнал от машинното помещение, предполага разследващият инспектор.

"Тъй като маслопроводите, които провеждат и преработват маслото в тяговия трансформатор, там вероятно е изгоряло и съответно от теча на масло огънят се разраснал. И е станал много силен и буен", допълни инж. Скробански.

Пътуващите за столицата са прекарали около два часа на спирка Крета, преди да бъдат прехвърлени на друг влак.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ангел Стефанов
преди 1 година
Никой не споменава факта, че само минути преди това ,във г.Мездра е сменен локомотива, само след няколко километра се запалва , ( дочут разговор от контролйорите) Сигнализирай за неуместен коментар