Колко дълго сме заразни при Ковид-19 и грип?

Най-опасни са хората с висока температура

06.01.2023 | 09:21 Редактор: Вяра Димова
Колко дълго сме заразни при Ковид-19 и грип?

Респираторните вируси са навсякъде около нас, а грипът настъпва и неволно се стряскаме, ако някой кихне наблизо. Добре е да знаем колко дълго човек може да бъде заразен за околните, след като е прекарал вирусна инфекция.

Грип и настинка

Лекарите препоръчват да се изолираме и да не контактуваме с други още при първите признаци на заболяване – температура, кашлица, хрема. 

Има един категоричен признак дали сте заразни. Когато се бори с вируса, човек поддържа повишена телесна температура. В този момент той е най-опасен. Но веднага щом температурата се нормализира и падне до 36,6 градуса, човекът престава да бъде опасен.

Ковид-19

Ситуацията с коронавируса е малко по-сложна. Той се разпространява и в червата, поради което е възможно предаване на инфекция дори след нормализиране на температурата. Ако сте напълно сигурни, че имате Ковид, по-добре се изолирайте и изчакайте 7-10 дни от началото на заболяването, за да премахнете напълно възможността да заразите някой друг, пише "Труд".

Обърнете внимание, че главният източник на инфекция са децата. Колкото по-малко е детето, толкова по-несъвършен е неговият имунитет, така че вирусът мутира по-бързо и се предава на други хора по-активно, отколкото от възрастни.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа