Децата в Пещера останаха без транспорт до училище след фалит на превозвач

Засега е намерен временен вариант

05.01.2023 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Фалит на транспортната фирма остави Пещера без междуградски автобуси в началото на годината. Заради закритите линии ученици от съседните населени на места няма как да стигнат до училище.

В последните дни на миналата година транспортната фирма, която осигурява превоза на учениците в община Пещера, съобщава, че прекратява дейността си от 1 януари тази година.

"Тогава изключително много се притесних като директор, защото си зададох въпроса какво ще правим от 1 януари, как ще пристигат децата от Радилово и Капитан Димитриево. Това е проблем за тези 50 деца. Тези транспортни проблеми са в тежест и на родителите им, и на нас, и ние сме притеснени, но пък имаме добро взаимодействие с общината. Разчитам на тях да разрешат проблема", каза директорът ОУ "Петко Славейков" - Пенка Христозкова.

В момента автобусите, които возят учениците от другите населени места, са само два. На 13-годишния Раян често му се налага да бъде прибиран от родителите си с кола.

"Аз съм от Козарско. Стигам до Пещера с автобуса. Прибирам се с майка ми", сподели той.

Решение на проблема търсят и от община Пещера. Засега е намерен временен вариант.

"Загубата на превозвача е 40 и няколко хиляди. Достигнахме до консенсусната сума от 15 хиляди, за да може през месец януари да оправим ситуацията с учениците. И започваме работа евентуално да се създаде звено към общинско предприятие "Чистота" за превоз на пътници", поясни зам.-кметът на община Пещера Гълъбина Карамитрева.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа