Над 4000 тона отпадъци стоят под открито небе в Първомайци. Незаконно ли е складирането им?

Полицията и екоинспектори влязоха на проверка в базата в местността Бабенец

04.01.2023 | 16:25 Редактор: Петя Кръстева
Над 4000 тона отпадъци стоят под открито небе в Първомайци. Незаконно ли е складирането им?

Полицията и прокуратурата в Горна Оряховица и Регионалната екологична инспекция във Велико Търново проверяват доставката и съхранението на над 4000 тона отпадъци, складирани в землището на село Първомайци. По неофициална информация боклукът е внос от Германия. Складиран е в базата на неработеща фирма, отдала площадките си на великотърновска компания, производител на полиетиленови торбички и чували. Голяма част от балите са под открито небе. 

"Те не се водят опасни отпадъци, няма изисквания за тях по какъв начин да бъдат съхранявани, стига да не бъдат разпилявани", поясни директорът на Екоинспекцията във Велико Търново Мая Радева.

Тази нощ полиция и екоинспектори влязоха на проверка в базата в местността Бабенец в землището на Първомайци, където са складирани над 4000 тона полиетиленови отпадъци. 

Проверка на БНР показа, че великотърновската компания има разрешително от Агенцията по околната среда от септември миналата година да използва тази площадка за съхранение на пластмасови отпадъци и такива от полиетиленови опаковки.  

"Полицията сутринта поиска допълнителна информация, копия на документите за разрешителните за площадките", посочи директорът на екологичната инспекция.  Изискани са още документи от полицията и прокуратурата в Горна Оряховица.

Снимка, архив: БГНЕС