Мика Зайкова изчисли: Румънските пенсионери могат да си позволят повече неща от българските

Всеки трети пенсионер с пари под линията на бедност

03.01.2023 | 19:00 Редактор: Петя Кръстева

Всеки трети получава пенсия под линията на бедност от 504 лева към 1 януари 2023 г., а изплащането на парите за възрастните е отложено. То ще започне на 9 януари и ще приключи на 20. 

Лиляна е счетоводител, решава да се пенсионира една година по-рано и така пенсията ѝ става пожизнена. По този начин размерът ѝ е утвърден и няма да се влияе от индексация.

"4,8% по-малко - на моята са изчислили, че е около 37 лева по-малко. Ще бъда ощетена до края на живота ми, тъй като няма да ми се възстанови, когато направя 62 години", коментира тя.

Това са само част от промените, които влизат в сила от 1 януари тази година. Увеличават се още възрастта и стажът, необходими за пенсиониране. Възрастта се повишава с 2 месеца за жените и с 1 месец за мъжете. Бившият социален министър Ивайло Калфин смята, че промените не ощетяват хората. 

"Тази година се увеличава цената на допълнителните 5 години стаж, които могат да се купят, защото те са свързани с минималната работна заплата. Така увеличението ѝ ги повишава на около 15 лева месечно", отбеляза той. 

За сравнение в Румъния минималната пенсия е над 600 евро и е равна на минималната заплата. В България разликата между двете е огромна. Според икономиста Мика Зайкова дори и без инфлация пенсионерите у нас са изгубили покупателната си способност. 

Според последните промени пенсиите трябва да се индексират по швейцарското правило с 12% от 1 юли тази година.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.