Mонетата с лика на Ботев предизвика фурор и доведе до опашки пред БНБ

Тя е изработена е от сребро и тежи 23 грама

03.01.2023 | 13:50 Редактор: Вяра Димова

От сутринта се извиха опашки пред БНБ заради възпоменателна монета с лика на Христо Ботев. Цената на сребърната възпоменателна монета по случай 175-годишнината от рождението на Христо Ботев е 114 лева. Условието е лицата, които искат да се сдобият с монетата, да бъдат пълнолетни.

Монетата с лика на Христо Ботев предизвика сериозен интерес. Някои се наредиха на опашка още през нощта и са чакали 12 часа.

"Това е една страст човешка. Някой събира марки, друг - монети, трети на екскурзии ходят. Аз съм си избрал тази и това е моята болест. Имам първата монета на Ботев от 79-та година, когато излезе и сега излиза за втори път на Ботев монета. Би трябвало да я имам, защото все пак имам наследници, трябва да знаят и името Ботев да се споменава", каза Методи Христов.

Той е колекционер на монети вече повече от 50 години, но казва, че тази е специална. 

"Занимавам се с нумизматика от 7-8 години. Рядко се хващам да чакам на опашката, просто бях в София", сподели Стамен Димитров.

Заради голямото струпване от хора обаче, се налага някои от опашката доброволно да отговарят за реда. 

Монетата е изработена е от сребро и тежи 23 грама. Всяко физическо или юридическо лице ще може да закупи от касите на Българска народна банка само по една монета. 

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.