Бизнесът иска спешни финансови мерки от държавата заради цената на газа

Росен Христов заяви, че през зимния период не е неочаквано да има по-високи цени на природния газ

30.12.2022 | 17:35 Редактор: Тодор Петров

Природният газ вероятно ще поскъпне с по-малко от поисканите от "Булгаргаз" 40% през януари. Цената, която ще влезе в сила, се очаква да бъде 186 лв. за мегаватчас. 

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на дружеството Деница Златева. Според председателя на енергийния регулатор няма да има поскъпване на парното и топлата вода, както и на електроенергията от Нова година.

Цената на газа за януари се очаква да бъде с около 18 лева по-ниска от предложеното от "Булгаргаз" през декември. Бизнесът обаче иска спешни финансови мерки от държавата заради по-високите цени на природния газ. Фирмите предвиждат сериозни проблеми с доставките и дори фалити. 

"Повишаването на цената на газа и тока се отразява на производството като вдигнем цените към крайния клиент. Цените са близо 10 пъти отгоре. Единственото нещо, което трябва да направим ние, е да вдигнем крайната цена на крайния продукт. Не мисля, че сега е моментът да вдигнат цените. Ние сме в безизходица - нито да вдигнем цените на крайния продукт, обаче нямаме и друг вариант, за да излезем от това нещо", обясни Станислав Сивков - производител на хлебни и сладкарки изделия.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че през зимния период не е неочаквано да има по-високи цени на природния газ. Енергийни експерти отново обясниха, че поевтиняването на газа на световните борси не може да влияе директно на цената у нас, защото се ползва количеството в Чирен, което е закупено на по-високи цени. 

От енергийния регулатор все пак успокоиха , че не се очаква поскъпване на тока, парното и топлата вода. Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че това е антиинфлационен механизъм, тъй като един от най-големите източници за повишаване на инфлацията е цената на енергоносителите.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Бизнеса ако иска да види истински европейски пари а не няк'ви европейски подавки, да разкара корумпираните престъпници - ДПС, ГЕРБ, Радев, БСП... Сигнализирай за неуместен коментар