Спасиха елен лопатар, заклещен в канал край Крумовград

Вероятно е бил подплашен от диви животни

22.12.2022 | 17:48 Редактор: Елеонора Танева

Пожарникари в Крумовград спасиха елен лопатар, паднал в отводнителен канал. Според горски служители, то е било подплашено от хищници. Животното случайно е забелязано в отводнителен канал от работници в един от шивашките цеховете в Крумовград.

"Една от жените слезе и каза, че има нещо вътре. И нещото се оказа еленче, което се бутна още по-навътре", каза Огнян Моллов.

Веднага подавали сигнал до Пожарната. 

"Малко бяхме по-предпазливи, защото все пак е диво животно, не е свикнало с хора и действахме по-внимателно", заяви пожарникарят Михаил Димитров.

Единият от огнеборците слязъл в затворената част на канала при животното. 

"С подръчни средства се опитахме да импровизираме една рампа, за да можем да го подканим да излезе. Но то като стигна средата на канала, си скочи само и излезе", сподели огнеборецът Веселин Саръев.

Оказва се, че еленчето е част от наскоро разселено стадо в района. Причината да се озове в безизходица били хищници.

"Има вълци, чакали... Подплашват ги и те не се чувстват спокойни и идват в града. Свикнали са с хора, понеже са взети от резервати", убеден е лесничеят от ДГС Крумовград Емил Емилов.

Животните обикаляли града през последните дни. Горските служители увериха, че ще направят всичко възможно да върнат всички елени обратно в стадото.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.