Спасителите на Александър от Перник ни върнаха към щастливия ден на откриването му

Над 70 полицаи и доброволци бяха наградени от вътрешния министър

20.12.2022 | 17:52 Редактор: Вяра Димова

На емоционална церемония полицаи, доброволци и планински спасители, участвали в издирването и откриването на малкия Александър от Перник, бяха наградени от министъра на вътрешните работи. В сградата на министерството дойде и самият Александър, заедно със своя баща.

Веселин Георгиев и Милко Михалков от клуба по делтапланеризъм в Перник са хората, които намериха Александър след прекарани 8 нощи в гората.

"Дадохме му вода и го сгряхме. Планината може да е майка и мащеха, в случая е била майка", каза Веселин.

"Не можах да повярвам. Извиках го веднага, завихме го, свалихме му мокрите дрехи", коментира Милко.

Още тогава мъжете обявиха, че не са участвали в спасителната мисия заради обявеното възнаграждение. За проявеното благородство обаче бяха отличени лично от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той не скри емоциите си. 

"Днес сме се събрали да отличим част от хората, които участваха в най-щастливото събитие в мандата ми дотук. Eдин от най-хубавите мигове е да мога да го държа за ръката днес и да го сваля по стълбите", каза Демерджиев.

Лично даде подаръци на Александър, който дойде на награждаването заедно с баща си. 

"Той обедини българите. Сашко е герой, но герои са и всички тези хора, които показаха, че можем да се обединяваме за хубави каузи", каза Александър Цветков.

Над 70 са наградените полицаи и доброволци, които отделиха времето си и прекараха 9 дни в търсене, за да може търсенето на Сашко да завърши с щастлив край.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.