Вигенин: БСП ще сезира КС заради решението за изпращане на оръжия за Украйна

Зам.-председателят на левицата призова още веднъж президента да наложи вето върху споразумението

19.12.2022 | 20:38 Редактор: Ирена Бакърджиева
Вигенин: БСП ще сезира КС заради решението за изпращане на оръжия за Украйна

БСП обмисля да сезира Конституционния съд заради решението на парламента относно споразумението за изпращане на оръжие за Украйна. Това обяви в Сливен заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на социалистическата партия Кристиян Вигенин.

Според него това решение е противоконституционно, защото дава възможност Министерският съвет да взема решения без знанието на парламента заради алинея в споразумението, в която се казва, че изменението на споразумението не се счита за промяна. 

Вигенин призова още веднъж президента Румен Радев да наложи вето върху споразумението за военна помощ за Украйна, макар да изрази увереност, че то няма да бъде преодоляно, защото "коалицията на войната" е много устойчива.  

"Ние не можем да ги спрем очевидно, но бихме искали поне да правят нещата пред хората, открито, да се знае какво се прави и да бъде всичко законно и конституционно", каза Вигенин.

Що се отнася до възможността да се състави правителство с мандата на "Продължаваме промяната", Вигенин коментира, че вероятно няма да се случи, предвид това, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" имат мнозинство, съобщи БНР.

"Т.е. това мен ме навежда на мисълта, че въпреки конструктивния подход също няма да се събере мнозинство с втория мандат. Но ако от "Продължаваме промяната" успеят поне така да представят, както заявиха като намерение една политическа декларация с приоритетите, това би било някакъв плюс, на който да стъпи вече носителят на третия мандат", отбеляза Вигенин.

"Не на всяка цена трябва да се прави правителство с третия мандат", каза още той. 

Снимка: БГНЕС