Започна строежът на затвора в Самораново, местните претръпнаха и търсят позитивите

Министър Зарков: Строеж на затвор в България започва за първи път от 60 години насам

19.12.2022 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова

Започва строежът на новия затвор в село Самораново. Той ще бъде с капацитет от 400 места, а на първата копка днес присъстваха двама министри - на правосъдието и на вътрешните работи.

Процедурите по разрешаването на строежа преминаха през годините с много недоволство на местните хора, които не бяха съгласни наред със съществуващото общежитие да се строи и затвор. Те се опасяваха, че сигурността им ще бъде застрашена. Сега обаче за тях по-важни вече са работните места.

"Важно е хората да имат работа, тук сме претръпнали", сподели жител на селото. "Смятам, че тук че пращат хора с леки присъди", коментира друг мъж.

"Тях ги пазят и охраняват хубаво, защо да ме притеснява - то това не е и затвор, това това е като ТВУ", каза живущ в Самораново.

"Строеж на затвор в България започва за първи път от 60 години насам", заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков и допълни, че страната ни има нужда от по-качествени места за настаняване на лишените от свобода.

"България е страна с изключително висока степен на рецидив, тоест хора, които попадат в затвора, след това отново извършват престъпления, и качествената работа вътре в затвора е за сигурността на всички, които са отвън и затова си заслужава това усилие", добави още Зарков.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС