fallback

В ход е обществената поръчка за медицински хеликоптер, от "Продължаваме промяната" - заплашвани

"Това е от спешна необходимост за хората и няма да отстъпя и крачка назад", подчерта Георги Гвоздейков

16.12.2022 | 16:45 Автор: Петя Кръстева

До средата на януари се очакват офертите по новата обществена поръчка за медицински хеликоптер, пусната от ръководителя на проекта за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS) в България Георги Гвоздейков. Той алармира за погрешни внушения във връзка с процедурата.

Предметът на поръчката е предоставяне на "Сух лизинг" на въздухоплавателно средство за транспорт по въздух (хеликоптер), осигурен с необходимото медицинско оборудване за нуждите на спешна медицинска помощ с хеликоптер (HEMS) и свързаните с експлоатацията му услуги:

  • Обучение на летателния състав (до 6 пилоти);
  • Обучение на 1 (един) служител за работа с медицинското оборудване на хеликоптера;
  • Обучение на до 2 (двама) служители за извършване на техническо обслужване на хеликоптера;
  • Предоставяне на пълен комплект ръководства по експлоатация за летателно опериране и техническа поддръжка;
  • Необходимата застраховка за експлоатирането му.

"Знам, че това е от спешна необходимост за хората и няма да отстъпя и крачка назад. Въпреки заплахите и забраните, продължаваме напред докато осигурим медицински хеликоптер в България”, коментира още Гвоздейков.

България е единствената държава член на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. 

От "Продължаваме промяната" призовават да не се правят опити за саботаж в търсенето на работещи решения на проекта, който е отлаган години наред заради политическо бездействие.

Снимка, архив: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback