Бракониери убили застрашен вид лешояд край Харманли

Природозащитници настояват да бъде сформирано специално звено за разследване

14.12.2022 | 17:55 Редактор: Вяра Димова

Бракониери са убили черен лешояд в района на Харманли, твърдят от Българското дружество за защита на птиците. От организацията вече са подали и сигнал до органите на реда.

Лешоядът е освободен преди около 2 седмици след дълга адаптация в специална клетка. Животното е било маркирано със специален джипиес предавател, който проследява движението му.

Пред дни той дава съмнителен сигнал. Екип на дружеството посещава последното му местоположение, където са открити пера и кръв. Намерени са и следи от гуми.

Според природозащитниците тези следи показват, че лешоядът е убит от бракониери. Това е пореден подобен случаи, а от дружеството на птиците настояват да бъде създадено специализирано полицейско звено, което да разследва подобни престъпления.

"Застрелвайки такава птица, се нанася непоправима щета, тъй като популациите им са няколко десетки двойки. Всяка птица е изключително ценна и много хора работят за тяхното опазване. Настояваме за създаване на специално професионално звено за борба с престъпленията срещу природата. Имаме одобрението на МВР. Предстои последна стъпка - одобрение на Министерството на околната среда и такова звено ще бъде създадено", каза Стойчо Стойчев Българското дружество за защита на птиците.