Христов: България и още 14 държави са "за" динамичен таван на цената на газа

Липсва консенсус с останалите държави, начело с Холандия и Германия

13.12.2022 | 21:19 Редактор: Петя Кръстева
Христов: България и още 14 държави са

България и още около 14 държави се обединяваме около позицията, че трябва да има динамичен таван на цената на газа и да се постигне ценово равнище в порядъка между 150-160 евро, но нямаме консенсус с останалите държави. Това каза министърът на енергетиката след извънредно заседание на енергийните министри в Брюксел.

По неговите думи начело на другата група са Нидерландия и Германия, които смятат, че не трябва да има ограничения или, ако има, трябва да са високи, така че да не се активират на практика.

"Това са държави, които имат или полза от търговията с газ и съответно високите цени, или изпитват остра нужда от газ", поясни той. Според него с позицията на България се борим за стабилизирането на пазара на природен газ. Христов беше категоричен, че Европа не трябва да плаща повече, отколкото всички останали консуматори по света. 

В рамките на днешното извънредно заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика“, отново не бе постигнато споразумение относно промяната в механизма за корекции на газовия пазар.

"Европейската комисия и Президентството работят усилено в посока намиране на компромис", подчерта още енергийният министър. Правителството се стреми към диверсифициране на доставките на природен газ за страната. 

Христов констатира, че вече са направени стъпки в тази посока с посещението на президента Румен Радев в Турция.

"От турска страна са готови да обсъждат дългосрочно сътрудничество за доставки на природен газ, включително и запазване на капацитет на техния терминал", обобщи енергийният министър. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR